Kuilstabiel

Kuilstabiel voor een stabiele kuil

Voor u als veehouder is het tegenwoordig een uitdaging om het inkuilen van gras, mais en andere bijprodukten goed te laten verlopen. Immers, ondanks het grote aanbod van uiteenlopende inkuilmiddelen, verloopt het niet altijd goed.

Om het voor u makkelijk en simpel te houden hebben wij een product ontwikkeld op basis van o.a.

–          Monopropionin (gepatenteerd)

–          Ammoniumpropionaat

–          Sorbinezuur

Kuilstabiel is een product wat altijd en onder alle omstandigheden zijn werk doet en abosuluut geen metaal of beton aantast, dus veilig voor uw machines en het wordt in Europa op de markt gebracht onder naam Stable Silage!

Kuilstabiel is als broeiremmer in TMR rantsoenen te gebruiken maar ook als inkuilmiddel is Kuilstabiel een goed en goedkoop alternatief. Daarnaast werkt Kuilstabiel onder alle omstandigheden ook bij suikerarme kuilen.

Wat doet Kuilstabiel in uw kuil?

Kuilstabiel zorgt ervoor dat schimmels in de kuil geen kans krijgen.  Schimmels zijn groepen micro-organismen die het bederven van granen, veevoer en TMR veroorzaken. Daardoor krijgt het voedsel een niet eetbare samenstelling en worden mycotoxinen gevormd die een nadelig effect hebben op de groei en productie van de dieren. Schimmelgroei wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder vocht, temperatuur, zuurstof en voeding. Actieve schimmels in veevoer hebben nadelige gevolgen voor de veestapel en kan een enorme economische invloed hebben op de producent.

Voer dat aangetast is door schimmelgroei bevat:

 • Verminderde hoeveelheid vitaminen
 • Verminderde hoeveelheid aminozuren
 • Verminderde energie
 • Smaakvermindering
 • Verhoogde hoeveelheid mycotoxinen

Dieren die beschimmeld voedsel hebben gegeten vertonen over het algemeen de volgende symptomen:

 • Verminderde prestaties /verslechterde groeiratio’s
 • Slechtere voedselopname
 • Slechte voedselefficiëntie
 • Verminderde weerstand tegen ziekten
 • Slechte productie
 • Veel uitval

Het beheersen van schimmelgroei of het elimineren ervan is daarom van cruciaal belang voor het behouden van voer van hoge kwaliteit én gezonde productieve dieren. Propionzuur is een effectieve zuuronderdrukker en werkt efficiënt tegen een groot aantal schimmels, dat vaak aanwezig is in voedsel van mens en dier. In tegenstelling tot andere organische zuren die alleen de groei van schimmels tegengaan, vernietigt en voorkomt propionzuur  deze schimmels, waarmee het probleem weggenomen wordt.

Gebruiksaanwijzing

De doseringshoeveelheid van Kuilstabiel wordt beïnvloed door de temperatuur, luchtvochtigheid, hoeveelheid aanwezige gisten en schimmels, de bewaartijd en beschikbaarheid van zuurstof in de omgeving naast het ochtgehalte. Deze factoren moeten worden overwogen bij daadwerkelijk gebruik om de juiste doseringshoeveelheid te bepalen om maximale bescherming te garanderen.

Doseringshoeveelheid:
Tijdens het inkuilen verwerkt u 250 tot 500 cc Kuilstabiel per ton vers product. Dit dient gelijkmatig door de kuil te worden verdeeld. Dien vervolgens, voordat het plastic op de kuil gaat, over de bovenkant van de kuil nog eenmaal 250cc Kuilstabiel per m2 toe. Voor de zijkanten gebuikt u voor de laatste keer 250 cc Kuilstabiel per m2.

Opbrengst van een ha gras is gemid.:
Lichte snede 5 ton product
Normale snede 7 ton product
Zware snede 8 tot 9 ton product

Toplaag behandeling:
Kuilstabiel kan ook alleen voor de toplaag gebruikt worden, hiermee voorkomt u de schimmel groei en de broei alleen in de toplaag. In dat geval heeft u voor de toplaag 250 tot 500 cc. kuilstabiel per m2 nodig.

Gebruik van Kuilstabiel als broeiremmer in TMR rantsoenen.
Ook TMR rantsoenen kunnen behoorlijk broeigevoelig soms zijn en ook hier kan Kuilstabiel uitstekend worden toegepast. De adviesdosering hiervoor is 250 cc tot 1000 cc per ton voer. Dit is vaak al voldoende om het voer gedurende twee dagen vrij te houden van broei en schimmel.

Meer informatie over dit product?

Wilt u meer informatie ontvangen over dit product? Vul dan onderstaand formulier in.

De velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht.