Handige aandachtspunten bij het inkuilen

Na een periode met regen komt er dan toch mooi inkuilweer aan. De verwachtingen wijzen erop dat het vanaf woensdag droog wordt en mooie oplopende temperaturen richting het weekend en begin volgende week. Het wordt dan ook tijd om de eerste snede te gaan maaien mits er natuurlijk voldoende gras op het land staat!

Hieronder volgt een overzichtje met een aantal belangrijke punten waaraan u aandacht kunt besteden om tot een goede geslaagde kuil te komen.

  • De silo moet goed worden gereinigd alvorens de nieuwe kuil erin komt. De silo moet minimaal bezemschoon zijn, het is echter beter om de silo schoon te spuiten met de hogedruk. Verontreinigingen en schimmels worden hierdoor beter verwijderd en de kans op besmetting van het vorige product naar de nieuwe snede is ook kleiner. Ook heeft het de voorkeur om het oude plastic, wat hergebruikt wordt, goed te reinigen.
  • De minimale maaihoogte ligt rond de 5 centimeter. Bij een zware snede gaat dit richting de 7-8 cm, het is van belang dat er niet te laag wordt gemaaid. Bij een te korte stoppel worden de groeipunten van het gras geraakt en treed er een vertraging op in de hergroei.
  • Tijdens het maaien is het van belang dat de maaier goed staat afgesteld. De maaier moet stabiel blijven, maar moet wel voldoende bewegingsvrijheid hebben. Te veel druk op de maaibalk zorgt voor extra slijtage maar tevens loopt u het risico dat u de groeipunten te veel beschadigd waardoor er onnodige vertraging optreed in de hergroei. Daarnaast neemt de maaier, bij een te hoge druk op de maaibalk, gewasresten van vorig jaar of vuil mee.
  • Bij bedrijven waarbij het gras lang de winter is ingegaan en waardoor het gewas ook lang was bij de bemesting, moet er extra aandacht worden besteed bij het inkuilen. Vaak zien we dat de drijfmest met het gras mee omhoog is gekomen, hierdoor neemt het risico op boterzuur in de kuil toe. Als dit het geval is moet de kuil extra goed worden aangereden, de kuil moet snel worden afgedekt en het is raadzaam om een inkuilmiddel te gebruiken.
  • Jong gras moet rond de 45-55% ds worden ingekuild, bij grover en moeilijk verteerbare gras mag het wat natter, rond de 35-40% ds worden ingekuild. Wel is het goed om rekening te houden met het feit dat een natte kuil doet er wel langer over om stabiel te worden. Hierdoor neemt het risico op boterzuur maar ook op pensverzuring fors toe.
  • Geef de ruimte aan de persoon die verantwoordelijk is voor het aanrijden van de kuil. Zorg er tevens voor dat de aanvoer van het gras niet te snel gebeurt zodat de kuil goed kan worden aangereden.
  • Een vuistregel voor het aanrijden van de kuil is dat de helft van de tonnages die per uur worden aangevoerd op de kuil aan druk moet zijn om aan te rijden. Daarnaast moet de kuil, per ton product wat wordt aangevoerd, 1 minuut worden aangereden. Een rekenvoorbeeldje hierbij is als volgt: als er 25 ton per uur wordt aangevoerd moet er met 12,5 ton worden aangereden en moet de kuil 25 minuten worden aangereden. Als dit niet gehaald kan worden moet de voersnelheid in de winter op 1,5 meter liggen en in de zomer op 2 meter.
  • Zorg ervoor dat de kuil zo snel mogelijk wordt afgedekt nadat het inkuilen klaar is. Indien er veel tijd tussen het inkuilen en het afdekken is, neemt de kans op een verminderd inkuilproces snel toe en daarnaast is de kans op broei bij uitkuilen groter.
  • Voor wat betreft een inkuilmiddel: onder goede omstandigheden is een inkuilmiddel vaak niet nodig, of adviseren wij ook alleen de toplaag en de zijkanten eventueel goed te behandelen met een stabiel zuur. Onder minder goede omstandigheden is het van belang om een inkuilmiddel te gebruiken wat bestaat voldoende azijnzuur en propionzuur bevat, onze voorkeur heeft vaak toch Kuilstabiel. Dit werkt goed en goedkoop, maar ook ander middelen zoals SiloSolve is op dat moment een goed alternatief.

Mocht u meer informatie willen over het maken van een geslaagde graskuil of Kuilstabiel, neem dan contact met ons op via het telefoonnummer: 074-2668830, via de mail: info@veevoedingsadvies.nl of via een priv├ębericht via Facebook! Via deze link: https://veevoedingsadviesbureau.nl/kuilstabiel/ vindt u meer informatie over Kuilstabiel.