Ruw eiwit moet omlaag op veen

Nieuwe Oogst heeft donderdag 1 maart een mooi artikel geplaatst over het ruw eiwit. Dit moet omlaag, dit geldt niet alleen voor de veenweide gebieden, maar ook voor alle melkveebedrijven die 100% gras voeren of overgaan op een 100% grasrantsoen. Veel melkveehouders zijn zich nog niet bewust van dit probleem en ook voerleveranciers onderschatten dit probleem. Er zal in het rantsoen meer op de behoefte van de koe moeten worden ingespeeld en niet op de behoefte van de adviseur en zijn/haar portemonnee. Tegenwoordig kopen veel melkveebedrijven dure stikstof aan en moet er veel dure mest worden afgevoerd, dit kan niet meer.

Wij houden ons al een aantal jaren bezig om naast een optimaal rantsoen, ook een optimaal bemestingsadvies te maken. Hierbij wordt er niet gekeken naar hoeveel stikstof mag er worden gestrooid maar wordt er gekeken, naar wat is er nodig om een optimaal rantsoen te krijgen. Ons doel is om bij de 100% grasbedrijven niet boven de 15 tot maximaal 16% RE uit te komen. Naast dat het voor ons een uitdaging is, is het ook voor de veehouder een uitdaging. Hij moet immers stevig in zijn schoenen staan om niet onder druk van collega veehouders of andere adviseurs meer te gaan bemesten of anders te gaan maaien.

Het is dan ook mooi om te lezen dat in het artikel komt naar voren dat dhr. Verhoeff hier een onafhankelijke voeradviseur bij gaat inschakelen die het belang in ziet van een optimale bemesting en die niet onder druk staat van verkooporganisaties.

Voor het gehele artikel, zie onderstaande link:

https://www.nieuweoogst.nu/nieuws/2018/03/01/ruw-eiwit-moet-omlaag-op-veen