Wel het voer, niet het advies van de fabrikant

Melkvee100plus.nl heeft begin januari een interessant artikel gepubliceerd over het onafhankelijke voeradvies in de melkveehouderij, het is een mooie tendens die zeker niet meer weg te denken is in de hele sector. Wat wij nog wel veel zien is dat veel adviesbureau’s wel het basisrantsoen zeer goed optimaliseren maar om ook het krachtvoer te gaan optimaliseren dat gaat voor een aantal adviesbureau’s nog net een stap te ver.

Veevoedingsadviesbureau Nijhof doet dit gelukkig al jaren, waarbij ook de grote fabrikanten hier zeker aan mee willen werken, mits wij de recepten maar samenstellen. Onafhankelijke veevoedingsadvies is een zeer mooie en goede ontwikkeling, ook in de melkveehouderij.

Traditioneel is de mengvoerfabrikant degene die voer en advies levert op bedrijven met vee. In de melkveehouderij gebeurt het steeds vaker dat onafhankelijke adviseurs of bureaus het advies leveren. Voor de adviseurs worden de klanten onderscheiden in 4 categorieën:

  • Ondernemers die een stap voorwaarts willen maken met bijvoorbeeld de melkproductie, lagere voerkosten of gezondheid.
  • Bedrijven waar het een langere tijd matig loopt.
  • Grote bedrijven met veel losse grondstoffen en weinig tot geen mengvoer. Deze bedrijven zijn niet of nauwelijks interessant voor de mengvoerindustrie.
  • Ondernemers die advies en levering van voeders principieel wil ontkoppelen. Deze ondernemers willen een topadviseur op hun bedrijf, transparant inkopen doen en een bedrijfsspecifieke samenstelling van mengvoer.

In onderstaande link is het gehele artikel te lezen:

http://www.melkvee100plus.nl/Artikelen/Management/2018/1/Wel-het-voer-niet-het-advies-van-fabrikant-231349E/?intcmp=subnav