Hittestress bij melkvee

Als we naar de weersvoorspellingen kijken voor de komende dagen, is u waarschijnlijk al wel opgevallen dat de temperatuur nog steeds boven de optimale temperatuur van 22 graden voor uw dieren zal blijven. Hierdoor blijven uw dieren zeer gevoelig voor hittestress. Zoals in de onderstaande foto te zien is kunnen de dieren al hittestress krijgen bij een temperatuur van 23 graden en hoger, mits de luchtvochtigheid ook hoog is. Zodra een koe hittestress heeft gehad, is dit tot 90 dagen nadien in de lactatie nog te merken. Gevolgen van hittestress kunnen zijn: een verminderde voeropname waardoor een verhoogde kans op pensverzuring, een lagere melkproductie en lagere gehaltes, de vruchtbaarheid neemt af, maar ook de kans op klauwbevangenheid, slepende melkziekte, kreupelheid én uierontsteking nemen toe.

Het is dan ook van belang om de koeien zoveel mogelijk te ondersteunen op deze warme dagen. Dit kan door natriumbicarbonaat of door een buffer op basis van Magnesiumoxide toe te voegen aan het rantsoen. Daarnaast kan er extra energie uit bestendige vetten worden gevoerd, met eventueel gefermenteerde gisten. Fermenteerde gisten stabiliseren het pensmilieu en gaan mede ook pensverzuring tegen. Een andere mogelijkheid is het toevoegen van pensbestendige niacine. Niacine zorgt voor een goede stofwisseling en ondersteund de enzymatische processen. Tevens zorgt niacine ervoor dat de bloedsomloop wordt gestimuleerd door de bloedvaten te verwijden. Doordat een koe niet kan zweten is het moeilijk voor haar om de warmte af te voeren. Door de bloedvaten wijder te maken kan er extra warmte worden afgevoerd.

Tot slot is het van belang dat de koeien de koeien voldoende blijven vreten, dit is te stimuleren door ervoor te zorgen dat:

  • Er voldoende, vers en fris voer aan het voerhek ligt, eventueel door 2x daags voer te verstekken.
  • Zodra de koeien worden beweid en weinig toegang hebben tot schaduw kunnen de dieren beter overdag op stal blijven en in de nacht op de wei.
  • Ventilatoren en watervernevelaars in de stal kunnen ervoor zorgen dat de temperatuur in de stal niet te ver op loopt zodat de dieren daar een prettige temperatuur hebben.
  • Zorg voor voldoende vers en fris water en daarnaast schone waterbakken.
  • Voorkom broei in het voer en maak eventueel gebruik van een goede TMR broei remmer.
  • Gebruik eventueel smaakstoffen om de voeropname te stimuleren, bij voorkeur geen siropen maar echte smaakstoffen.

Let wel even op de pensbestendige niacine. Dit kan vaak niet los gevoerd worden en worden tegenwoordig steeds vaker aan buffers of mineralen mengsels toegevoegd. Voor meer informatie over toevoegmiddel in de mengsels en of rantsoenen kunt u ons bellen of mailen.

Bron foto: Veehouder&Veearts, juli 2016