Zeoliet en calciumbinding

Persbericht

Calcium binden met
zeoliet ‘niets nieuws’

Zenderen – Mengvoerfabrikanten stellen ten onrechte dat zeoliet niet in andere mineralenmengsels verwerkt kan worden. Ook de constatering dat calciumbinding een nieuwe trend is, is niet waar. Dat zegt André Nijhof van Veevoedingsadviesbureau Nijhof. “Wij verwerken al meerdere jaren zeoliet in mineralenmengsels en bereiken daarmee goede resultaten. Het is dus in feite niets nieuws”, aldus Nijhof.

Onlangs verscheen in de pers een artikel over de toepassing van zeoliet als calciumbinder ter voorkoming van melkziekte. Weliswaar verwerken mengvoerfabrikanten dit mineraal nu, maar een primeur voor de Nederlandse melkveehouderij is het allerminst, constateert veevoedingsdeskundige Nijhof uit Zenderen. “Zeoliet heeft, naast het binden van calcium in de droogstand, nog verschillende andere positieve eigenschappen voor de dieren. Mits het in de juiste dosering wordt ingezet. Wij verwerken het al een aantal jaren en gezien het enthousiasme en de positieve reacties van de afnemers met veel succes. Men doet voorkomen of het iets volslagen nieuws is, maar dat is dus niet waar. Net zoals het binden van calcium nu als nieuwe trend wordt gepresenteerd. Ook dat klopt niet.”

Een ander aspect vindt Nijhof kwalijker: “Er wordt beweerd dat het vanwege de kleefbaarheid niet in een mineralenmengsel kan worden verwerkt. Dat is pertinent onjuist. Wij doen het al jaren zonder problemen en dus met veel succes.”

Het toepassen van zeoliet, ook in combinatie met andere mineralen, verhoogt de weerstand van vee. Wel moet daarbij worden gekeken naar de juiste samenstelling, waarschuwt Nijhof: “Bedrijven hangen soms zeer grote claims op aan het product die niet waargemaakt kunnen worden. Bovendien mogen zij die producten vaak niet eens verwerken omdat de juiste certificering ontbreekt.”

Belangrijk is de zuiverheid van zeoliet en de goede dosering, vervolgt hij: “Wij garanderen als veevoedingsadviesbureau de hoogste zuiverheid met de juiste kwaliteitsborging. Daarom is de veehouder verzekert van een goed en veilig product.”

De afnemers van Nijhof reageerden overigens verbaasd op de berichtgeving over calciumbinding. “Zij passen het al jaren toe binnen de mineralenmengsels. Om het nu als een innovatie te presenteren is dan ook niet terecht.”

Download hier het artikel.

Terug